Zupa soczewicowa

Zupa soczewicowa

  • 28 stycznia 2011

Przedstawiam dziś prosty przepis na dość gęstą zupę z soczewicy. Wykorzystałam soczewicę już miękką czyli z puszki. Chciałam wypróbować ten produkt.  Zupa jak najbardziej rozgrzewająca i sycąca. Doskonale się nadaje na samodzielne danie.  Oczywiście bez mięsa.  Najlepiej użyć świeżej natki pietruszki.

Składniki dla ok 2 – 3 głodnych osób:

  • 1 puszka soczewicy
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 3/4 szklanki soku pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kostka buliony warzywnego
  • płaska łyżeczka: majeranku, suszonej pietruszki, czosnku granulowanego,
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziaren: kminu rzymskiego i kolendry
  • do smaku: czerwona ostra papryka

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub oliwy.  Posiekaną cebulę należy zeszklić, dodać na 1 minutę przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dolewam 0,75 l zimnej wody, wrzucam kotkę i gotuję. Do wrzątku dodaję pokrojone i obrane ze skórki pomidory, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i startą marchewkę z pietruszką. Dolewam również sok pomidorowy.  Gotuję ok 10 minut. Następnie dodaję odsączoną soczewicę i przyprawy.  Czosnek daję już wg gustu, wyszło mi ok 1 płaskiej łyżeczki.  Gotuję ok 10 minut całość.

Pięknie pachnie!

zupa z soczewicy


4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.