Moja wersja bigosu tylko z grzybami, specjalnie przygotowana na życzenie Wesołego. W domu zawsze jest z mięskiem. Oczywiście i tym razem najlepiej smakuje po 2 dniach jak już się prawie kończy. Taki szybki bigos. Do tego można podać gotowane ziemniaki lub kilka kromek chleba albo bułek.
Składniki na 2 duże porcje:
- 1 kg kapusty kiszonej
- suszone grzyby
- garść suszonych śliwek
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 1 goździk
- do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie: marchew i cebula, 1/2 kg białej kapusty
Przygotowanie:
- Kapustę kroję i wrzucam do dużego garnka. Zalewam wodą do 2/3 wysokości i gotuję na średnik gazie. Po zagotowaniu całkowicie odcedzam aby nie było później gorzkiego smaku. Dolewam wodę i gotuję dalej. Ok 2 godz.
- Należy wodę dolewać.
- Grzyby zalewam wrzątkiem na 15 minut. Odcedzam.
- Kapustę gotuję tak ok 2 godz. Po tym czasie dodajemy śliwki i grzyby. Można też dodać kostkę grzybową (rozpuszczoną w wodzie).
- Po ok 3 godz gotowania dodaje wszystkie przyprawy i gotuje jeszcze godzinę na wolnym ogniu.
- Należy pamiętać aby uzupełniać ilość wody.
- Dla cierpliwych polecam odstawić gar na noc i następnego dnia podgotować z godz. Bigos jest gotowy jeśli ma piękny kolor brązowy i pachnie jak u mamy 😉
taki grzybowy jest moim ulubionym 🙂
Niesamowite jest to, że każdy robi bigos troszkę inaczej 🙂