Kasza manna zastosowań ma wiele. Przygotowuje się z niej nie tylko samodzielną potrawę ale np. zupę mleczną, budyń, leguminę, można użyć jako środek zagęszczający do sosów, zup i ciast. Najczęściej stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Można podać na Walentynkowe drugie śniadanie.
Składniki na 1 porcję:
- 200 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki kaszy manny
- 1/2 – 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
- Do wrzątku dodajemy kaszę manną i mieszamy rózgą ok 3 – 5 minut do zagęszczenia.
- Połowę kaszy mieszamy w miseczce z dżemem.
- Przekładamy do salaterki i wlewamy resztę kaszki.
- Można udekorować wisienką z dżemu i posypać cukrem.
Ot taka wersja zimowa!
Bardzo lubię kaszkę mannę, podoba mi się taki sposob jej podania 🙂
manna uwielbiana..