Kolejna propozycja przepisu na Walentynki. Wersja o tyle dobra, że przeznaczona przede wszystkim dla tych na diecie odchudzającej. Użyłam tylko 1 łyżkę masła. Sos pomidorowy jest bardzo aromatyczny, z dużą ilością czosnku. Można oczywiście dać go mniej. Dopełnieniem smaku są oczywiście pieczarki. Proste i szybkie danie. Składniki dla 2 osób:
- 2 filety z kurczaka (pokrojone w średnią kostkę)
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 300 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- słodka czerwona papryka
- szczypta: tymianku, oregano
- kilka listów bazylii
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
- Obrane i pokrojone w talarki pieczarki dusimy na 1 łyżce masła. Można posolić.
- Pokrojone filety z kurczaka solimy, pieprzymy i mieszamy z 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Gdy piekarnik będzie gotowy, kurczaka rozkładamy w pokrywie od naczynia żaroodpornego, na folii aluminiowej, jednowarstwowo. Zakrywamy folią. Pieczemy ok 40 minut.
- Pieczarki przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni dusimy pokrojone pomidory. Dolewamy 3/4 szklanki zimnej wody i mieszamy z koncentratem. Można dać szczyptę soli. Dusimy do miękkości.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na małym ogniu kilka minut. Dodajemy przyprawy i bazylię. Na koniec wrzucamy pieczarki. Po minucie zdejmujemy z ognia.
- Na talerzu: warstwa sosu, na środek pieczony kurczak. Ozdabiamy listkami bazylii.
Smacznego!
taki sos pamiętam z dzieciństwa i bardzo go lubiłam 🙂
A próbowałaś może dusić mięso razem z sosem? Powinno być podobne do pieczonego,a mniej roboty 🙂
Kurczak robi wrażenie