Sałatka hawajska z kurczakiem lub tofu

Sałatka hawajska z kurczakiem lub tofu

  • 16 lutego 2011

Przepis na sałatkę hawajską z kurczakiem polecam na imprezę a wersję z tofu do zjedzenia od razu. Jeśli lubicie połączenie owoców z kurczakiem i majonezem to powinniście być zadowoleni. Ja będę ją robić częściej z mniejszej porcji np. aby zjeść na obiad. A i do sałatki polecam tofu marynowane. W końcu Karnawał, można poszaleć.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 4 połówki brzoskwiń w syropie
  • 4 plasterki ananasa w syropie
  • 1 czubata łyżka rodzynek
  • 1/2 słoiczka selera konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanego pora
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
  • majonez
  • musztarda
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić w mniejsze części, posypać solą. Zawinąć w folię aluminiową i piec w naczyniu żaroodpornym  35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
  2. Rodzynki i pora zalać wrzątkiem.  Po kilku minutach odcedzić.
  3. Owoce osączyć i pokroić w małe cząstki.
  4. Seler również odsączyć. Jeśli nie lubimy takich długich nitek można przekroić.
  5. Kurczaka po upieczeniu kroimy na mniejsze części. Mieszamy w misce razem z pozostałymi składnikami, majonezem i ok 1/2 – 1 łyżeczką musztardy (zależy od smaku). Na koniec dodajemy koperek.

salatka hawajska z kurczakiem lub tofu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *