Przepis na sałatkę hawajską z kurczakiem polecam na imprezę a wersję z tofu do zjedzenia od razu. Jeśli lubicie połączenie owoców z kurczakiem i majonezem to powinniście być zadowoleni. Ja będę ją robić częściej z mniejszej porcji np. aby zjeść na obiad. A i do sałatki polecam tofu marynowane. W końcu Karnawał, można poszaleć.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 4 połówki brzoskwiń w syropie
- 4 plasterki ananasa w syropie
- 1 czubata łyżka rodzynek
- 1/2 słoiczka selera konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżka posiekanego pora
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
- majonez
- musztarda
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w mniejsze części, posypać solą. Zawinąć w folię aluminiową i piec w naczyniu żaroodpornym 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
- Rodzynki i pora zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić.
- Owoce osączyć i pokroić w małe cząstki.
- Seler również odsączyć. Jeśli nie lubimy takich długich nitek można przekroić.
- Kurczaka po upieczeniu kroimy na mniejsze części. Mieszamy w misce razem z pozostałymi składnikami, majonezem i ok 1/2 – 1 łyżeczką musztardy (zależy od smaku). Na koniec dodajemy koperek.