Wafle z dżemem wiśniowym

Wafle z dżemem wiśniowym

  • 10 lutego 2011

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynki, to dziś proponuję prosty i szybki przepis na wafle, przełożone dżemem wiśniowym oraz mlekiem zagęszczanym. Można przygotować go w tradycyjnej formie jeżeli nie posiadacie jeszcze foremki serce.  Można też użyć np. dżemu truskawkowego. Na prawdę nic trudnego ale bardzo dobre.

Składniki na ok 10 sztuk:

  • opakowanie wafli tortowych
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego lub truskawkowego
  • 1 tubka mleka słodzonego zagęszczonego
  • wykrawaczka serce

Przygotowanie:

  1. Wafle otwieramy dopiero przed przełożeniem.
  2. Dżem miksujemy.
  3. Mleko zanurzyłam na chwilę w gorącej wodzie i wycisnęłam do miseczki.
  4. Foremką wykrawam serca. Każdy wafel wykładam osobno.
  5. Przekładam ok 5 – 6 razy. 2 x mleko, 2 x dżem i 2 x mleko.
  6. Układam na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przykrywam i dociskam czymś ciężkim. Najlepiej encyklopedią 😉

wafle przełożone dżemem wiśniowym i mlekiem zageszczanym


2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>