Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynki, to dziś proponuję prosty i szybki przepis na wafle, przełożone dżemem wiśniowym oraz mlekiem zagęszczanym. Można przygotować go w tradycyjnej formie jeżeli nie posiadacie jeszcze foremki serce. Można też użyć np. dżemu truskawkowego. Na prawdę nic trudnego ale bardzo dobre.
Składniki na ok 10 sztuk:
- opakowanie wafli tortowych
- 4 łyżki dżemu wiśniowego lub truskawkowego
- 1 tubka mleka słodzonego zagęszczonego
- wykrawaczka serce
Przygotowanie:
- Wafle otwieramy dopiero przed przełożeniem.
- Dżem miksujemy.
- Mleko zanurzyłam na chwilę w gorącej wodzie i wycisnęłam do miseczki.
- Foremką wykrawam serca. Każdy wafel wykładam osobno.
- Przekładam ok 5 – 6 razy. 2 x mleko, 2 x dżem i 2 x mleko.
- Układam na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykrywam i dociskam czymś ciężkim. Najlepiej encyklopedią 😉
bardzo smakowite te wafelki:)
urocze 🙂 a na dodatek bardzo smaczne!