Moja kolejna propozycja ciekawego przepisy na Walentynki. Klasyczna pomidorowa z charakterystyczną nutką imbiru i mleczka kokosowego. Polecam ją za łatwość w przygotowaniu i ciekawy, nowy smak. Oczywiście można użyć zwykłego mleka. Wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem. Inspiracja tym przepisem. Składniki na 2 porcje:
- olej/oliwa/masło
- 1 liść laurowy
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 ml soku pomidorowego
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka mąki
- garść liści bazylii
- 100 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Na kilku łyżkach tłuszczu, duszę marchewkę pokrojoną w plasterki z liściem laurowym. Po kilku minutach dorzucam posiekaną cebulę i czosnek. Duszę pod przykryciem kilka minut, mieszając.
Następnie dodaję mąkę i smażę nie rumieniąc ok 1 minutę.
Dodaję pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dodaję szczyptę cukru, soli i pieprzu a także imbir. Gotuję aż zupa zgęstnieje, ok 20 – 25 minut.
Po tym czasie, wyciągamy liścia laurowego i zupę miksujemy z dodatkiem bazylii. Mieszamy z mleczkiem kokosowym i ponownie gotujemy kilka minut.
Można podać z ryżem lub makaronem albo grzankami.
Smacznego!
przepadam za takimi zupami
za mną chodzi od kilku dni pomidorowa. w takiej wersji tym bardziej kusi;)
Polecam 🙂
taka zupka pomidorowa, pyszności! a dodatek mleczka kokosowego… musi cudownie pachnieć!
Cudnie pachnie i smakuje 🙂
wygląda smakowicie 🙂
wypróbuję przy najbliższej okazji.
a co do mleczka kokosowego to również używam go do pewnej zupki, z tym, że nie pomidorowej a dyniowo-kokosowej 🙂
to tylko kwestia czasu, kiedy ta zupka zagości na moim stole 🙂
Własnie zrobiłam , REWELACJA . Przepyszna zupa , nie traci nic z tradycyjnego smaku pomidorówki a dochodzi delikatny akcent mleczka kokosowego. Pycha. Co prawda bez imbiru bo akurat nie miałam , ale i tak wyszła super. Dziekuję za ten przepis.