Idzie WIOSNA o tak! Na śniadanie najlepiej podać faszerowane jajka i dodać do nich rzeżuchę. Jajka w dwóch odsłonach. Doskonała przekąska podana na imprezie. Przystawka sprawdzi się przede wszystkim na Wielkanoc. Jajka przygotowuje się szybko, szczególnie te z papryką. I do tego pieczywo z masełkiem mmm….
Składniki na 14 jajek po 7:
farsz pieczarkowy:
- 10 świeżych pieczarek
- 1 średnia cebula
- natka pietruszki (może być suszona)
- sól, pieprz
- masło
sałatka paprykowa:
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 plastry sera żółtego (ja użyłam goudę z przyprawami)
- majonez
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo ok 8 – 9 minut z dodatkiem soli.
Jajka z farszem pieczarkowym: Cebulkę drobno siekamy, pieczarki również. Smażymy na łyżce masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Ostygnięty mieszamy z posiekanymi żółtkami. Nadziewamy jajka. Można posypać słodką czerwoną papryką.
Jajka faszerowane sałatką z papryki: Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy pokrojony drobno ser i mieszamy z majonezem (łyżka wystarczy). Doprawiamy solą, pieprzem, również opcjonalnie suszoną natką pietruszki. Wyciągamy żółtka. Napełniamy sałatką. Najlepiej smakują podane same ale można ze świeżym pieczywem i masłem.
Jajka faszerowane są mega smaczne. Sprawdzają się na każdą okazję
chętnie bym spróbowała
wspaniałe na przywołanie wiosny 🙂