Ja wiem, że te pyszne pierogi drożdżowe robi się tradycyjnie z kapusta i grzybami, takie też będą niedługo. Ale czasem trzeba wypróbować coś nowego a nawet trzeba tworzyć. Odnalazłam więc w swojej stercie karteluszek, przepis na kulebiaki z soczewicą. Najlepiej podać z barszczem czerwonym lub żurkiem.
Składniki na ok 20 sztuk:
ciasto:
- 300 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g masła
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 puszka soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku ( dałam 1/2 łyżeczki granulowanego)
- duża szczypta tymianku, soli i pieprzu (od siebie dałam też suszonej pietruszki)
Przygotowanie:
Rozczyn: z drożdży, ciepłego mleka, cukru, soli i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakiś kwadrans w ciepłe miejsce.
Ciasto: Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajko i masło. Wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut i odstawiamy znowu na kwadrans.
Farsz: Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy, dodajemy odsączoną soczewicę i smażymy z przyprawami. Studzimy.
Z ciasta wałkujemy placek grubość ok 3 mm i szklanką wykrawamy koła. Nakładamy farszu i zlepiamy, ale mocno żeby się nie rozklejały.Wierzch smarujemy lekko żółtkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st C przez ok 15 minut. Aż się zarumienią.
Smacznego!
Są śliczne i już czekam na te z kapustą 🙂 Pozdrawiam 🙂
bardzo fajny przepis 🙂