Dziś Dzień Muffinek. Z tej okazji przygotowałam pyszne babeczki z czereśniami kandyzowanymi i serkiem mascarpone. Pieczemy je nieco dłużej i musimy koniecznie poczekać aż ostygną. A potem rozkoszujemy się smakiem i zapachem również 😉 Miłego dnia!
Składniki:
suche:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
mokre:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
dodatkowo:
- czereśnie koktajlowe
- serek mascarpone
Przygotowanie:
Składniki suche mieszamy razem, mokre osobno i następnie łączymy ze sobą. Ważne aby wszystkie miały temp pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremki napełniamy do 1/3 wysokości, dodajemy na środek po 1/2 łyżeczki mascarpone, przykrywamy masą do 2/3 wysokości i układamy czereśnie. Ja dałam tylko 2 ale pewnie 3 spokojnie by się zmieściły.Pieczemy ok 25 minut. Musimy poczekać aż ostygną.
Smacznego!
Wspaniałe! Chwytam jedną 🙂
Tak apetycznie wyglądają te muffinki, aż ma się ochotę sięgnąć po wisienkę 🙂
to czereśnia 🙂
świetne. ach kubek mleka i pyszne śniadanie gotowe <3