Mmm… pychota! Jeszcze teraz mam ochotę na kilka takich muszelek. W sam raz dla wielbicieli serów, delikatne, rozpływające się. Dodałam oliwkę dla kontrastu smaków. I zamierzam takie muszle makaronowe podać na imprezę. Polecam je wszystkim.
Składniki na ok 22 muszle dla 2 osób:
- muszle makaronowe 22 sztuki
- zielone oliwki
nadzienie:
- 1 kulka mozzarelli
- 1 camembert
- 2 czubate łyżki mascarpone
- szczypta soli, tymianku, oregano
- 1/2 papryki, duszonej na maśle (pokrojonej w małą kostkę)
sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia cebula
- przyprawy: sól, szczypta cukru, oregano, tymianek, bazylia
Przygotowanie:
Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok 14 minut.
Cebulę kroimy i dusimy następnie dodajemy zmiksowane pomidory i gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy z duszoną papryką i serem mascarpone. Doprawiamy.
Camemberta kroimy na pół i następnie w ok 3 mm plasterki.
Sos przelewamy do naczynia do zapiekania.
Na dno muszelki układamy plasterek camemberta i nadziewamy ok 1 łyżeczką farszu. Postępujemy tak samo z pozostałymi muszlami. Na koniec wciskamy po 1/2 oliwki.
Muszle układamy w naczyniu z sosem. Zapiekamy ok 20 – 25 minut.
Smacznego!
Pingback: Makaron Conchiglioni nadziewany kurczakiem i mozzarella, camembert zapiekany w sosie pomidorowym » makarony » Na Stole