Generalnie to Wesoły nie lubi selera ani surówek z selerem. A ja uwielbiam selerową z rodzynkami. Ale postanowiłam, że zrobię zupę z selera. Można powiedzieć, że była smaczna. Ze śmietanką, krem selerowy pyszny. I co najlepsze nawet Jemu smakowało 🙂 Można podać z grzankami.
Składniki:
- 1 duży seler
- 1 mała marchewka i pietruszka
- kostka rosołowa albo warzywna
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz, sól
- szczypta lubczyku (od siebie)
Przygotowanie:
Seler dobrze myjemy, obieramy dość cienko. Kroimy w małą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku z ok 1 litrem wody i kostką gotujemy seler ok 40 minut z dodatkiem przypraw. Później dajemy marchewkę i pietruszkę i gotujemy jeszcze ok 15 minut do miękkości.
Wyciągamy liścia i ziarenka. Zupę miksujemy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i polewamy śmietanką.
Smacznego!