Drożdżówki z waniliowym serkiem

Drożdżówki z waniliowym serkiem

  • 10 kwietnia 2011

Bardzo smakowite mini bułeczki z twarożkiem waniliowym. W sam raz na jeden kęs, idealne do porannej kawy lub herbaty. Takie bułeczki są o niebo lepsze od kupionych w sklepie. A żeby smak był ciekawszy dodałam po suszonej żurawinie.

 

Składniki na ok 18 małych bułeczek:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 4 g suszonych drożdży
  • 40 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • garść żurawiny

Masa serowa:

  • 200 g twarogu (użyłam chudego)
  • 1 żółtko
  • 1 cukier  waniliowego
  • jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.

Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały temp pokojową.

Przygotowanie:

  1. Na początek należy przygotować rozczyn z drożdży 2 łyżek mleka, łyżeczki mąki, szczypty soli i łyżeczki cukru.  Jak urośnie to dodać resztę składników,  roztopione masło z mlekiem, wyrobić ciasto i odstawić na ok 1,5 godz w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Pod koniec oczekiwania na ciasto można przygotować masę serową z wszystkich składników. Po prostu miksujemy je do jednolitej masy. Ja dodałam od siebie jeszcze łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  3. Najprościej jest ciasto rozwałkować  na ok 4 mm i szklanką wykrawać krążki, odczekać 10 minut i na środki zrobić wgłębienie palcami  nałożyć masę serową. W środek włożyłam po żurawinie. Czekamy kolejne 10 – 15 minut.
  4. Piekarnik nastawiam na 180 st C. Każdą bułeczkę smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.
  5. Pieczemy ok 17 minut na złoty kolor.


Gotowe!

drożdzówki z serem i zurawina


3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>