Hummus – potrawa kuchni arabskiej. Najzwyczajniej to pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini. Przede wszystkim podaje się z chlebkiem pita ale ja podałam ze zwykłymi grzankami. Aby zaostrzyć smak użyłam ostrej papryki i dodałam szczyptę natki pietruszki i szczypiorku. Coś dla wegetarian i wegan.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki ziaren sezamu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól
- przed podaniem: ostra papryka, natka pietruszki, szczypior
Przygotowanie:
Sezam zarumienić na suchej patelni. Jak ostygnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki. Jak pasta jest za sucha można dodać albo zimną wodę albo wodę z ciecierzycy.
Przed podaniem udekorować oliwą, papryką ostrą, pietruszką i szczypiorkiem.
Smacznego!