Robiłam kiedyś dżem pomarańczowy do naleśników i był bardzo dobry. A dziś trochę inne rozwiązanie. Pomarańcze smażymy na maśle z dodatkiem alkoholu. Podajemy również z niewielką ilością mascarpone. Pycha! 🙂
Smażone pomarańcze na naleśnikach przepis:
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka masła
- whiskey
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Przepis na ciasto naleśnikowe.
Pomarańczę myjemy. Kroimy na pól i każdą połówkę na 4 części. Wykrawamy ostrym nożykiem miąższ. Bez białych części, żeby nie było gorzkie. Kroimy na 3 części.
Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy owoce i smażymy dodając cukier waniliowy i kilka kropel alkoholu.
Naleśniki układamy na na pół i na pół. Na wierzch łyżeczka mascarpone i łyżeczka smażonych pomarańczy.
ależ mi zapachniało… ja się rybką zapycham, a tu takie słodkości… 🙂
Bardzo ładnie wyglaja zolte pomarancze na niebieskim talerzyku. I motylek jest!
wiosennie 🙂
Pingback: Smażone pomarańcze na naleśnikach