Czasem chce się przygotować coś samodzielnie szukając smaku podobnego jak w barze – restauracji. W pewien weekend gościła u mnie kuchnia meksykańska. Przygotowałam najpierw tortille ale było ich tak dużo, że zrobiłam jeszcze inne dania. Przedstawiam domowy sposób na Tortilla, Quesadilla, Burrito, Nachos.
Tortilla w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.
- 1 łyżeczka soli
- 50 gram masła
- 2 szklanki mleka
- 1 – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki kukurydzianej
- ok 200 – 400 g mąki pszennej (zależy ile będzie potrzebne do wyrobienia ciasta)
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy z mlekiem aż się rozpuści. Mieszamy i wsypujemy proszek do pieczenia i sól. Dalej wyrabiamy ciasto dodając tyle mąki aby ciasto było gęste, elastyczne i nie kleiło się do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie fromujemy kulki wielkości małej limonki 🙂 (Komarka mówi, że powinno wyjść ich 12 ale ja miałam ok 20). Kulki muszą znowu poczekać minimalnie 30 minut.
Nagrzewamy patelnie ale nie natłuszczamy jej, ma być sucha.
Każdą kulkę ciasta wałkujemy na placek. Ja podsypywałam mąką.
Placki smażymy z obu stron, aż będą rumiane, chrupiące. Mogą pojawić się pęcherzyki.
………………………………………………………………..
Quesadilla z serem, sosem pomidorowym czyli dwie tortille zapiekane z dużą ilością sera.
Składniki:
- 2 tortille ( z wcześniejszego przepisu)
- do sosu: puszka pomidorów, cebula, czosnek, chilli (może być świeża), tymianek, oregano, majeranek, szczypta cukru
- ser żółty w kostce
Przygotowanie:
Pierwszy placek smarujemy sosem i układamy sporą ilość startego sera. Przykrywamy drugim plackiem i zapiekamy przez ok 10 – 15 minut aż ser się roztopi.
Burrito
Składniki:
- tortille
- sałata masłowa
- tofu marynowane pokrojone w słupki
- pomidor w plasterkach
- paski papryki
- majonez
Przygotowanie:
Na ciepłą tortille układamy sałatę i pozostałe składniki. Może dowolnie zmieniać składniki według własnych upodobań.
NACHOS
Składniki:
- tortille
- chilli
- słodka papryka
Przygotowanie:
Tortille nożem do pizzy kroimy na 6 lub 8 części. Posypujemy przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Pieczemy w piekarniku ok 10 – 15 mi nut. Aż się lekko zarumienią. Najlepiej sprawdzać co kilka minut.
Podawać z sosem meksykańskim lub innym ulubionym dipem.
Nawet nie wiesz jak ucieszyłaś mnie tym postem:)
Po ppppierwsze uwielbiam kuchnię meksykańska…po drugie lubie robic tortille w domu…po trzecie zachwyciło mnie że każda wersja jest bez mięsa…ostatnio trochę o meksykaniakach zapomniałam ale ciepło sie robi więc wszystko w zgodzie z temperamentem by było:)
Ile dobrych rzeczy na raz :)))
świetny ten przepis na tortille. koniecznie muszę wypróbować, tym bardziej że kuchnię meksykańską bardzo lubię
zaszalałaś! jestem pod wrażeniem, a mój żołądek szaleje 🙂
Kuchnia meksykańska to zdecydowanie moja ulubiona kuchnia. Wszystko wygląda mega apetycznie! 🙂
łooo że Ci sie chciało robić te taco!Ja zawsze kupuje.Jutro sie obkupie na tygodniu meksykanskim w Lidlu na zapas:D
Meksykanie nie uważają proszku do pieczenia robiąc tortille, ten przepis to raczej europejska wariacja tortilli.