Ciastka z bakaliami

Ciastka z bakaliami

  • 31 maja 2011

Są to ciastka ekspresowe, przygotowanie ich to ok 30 minut z pieczeniem. Składniki można  modyfikować zależnie  od naszych zapasów w kuchni. Można je też przygotować w wersji z kawałkami czekolady. Smakują wyśmienicie z zimnym mlekiem, owocową herbatką lub czarną kawą.

Składniki na ok 20 sztuk:

  • kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zgniecione płatki kukurydziane (1/2 szklanki)
  • garść drobnych orzechów włoskich
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Najpierw roztapiamy margarynę i studzimy.

Jajka ucieramy z cukrem (można mikserem). Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zaganiamy ciasto dodając margarynę.

Dodajemy ulubione dodatki. Nabieramy łyżeczką ciasto i formujemy ciastka.

Pieczemy w 180 st C przez ok 20 minut.

Gotowe!

kruche ciastka z rodzynkami, orzechami

ciastka z platkami kukurydzianymi


5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *