Są to ciastka ekspresowe, przygotowanie ich to ok 30 minut z pieczeniem. Składniki można modyfikować zależnie od naszych zapasów w kuchni. Można je też przygotować w wersji z kawałkami czekolady. Smakują wyśmienicie z zimnym mlekiem, owocową herbatką lub czarną kawą.
Składniki na ok 20 sztuk:
- kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- zgniecione płatki kukurydziane (1/2 szklanki)
- garść drobnych orzechów włoskich
- rodzynki
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Najpierw roztapiamy margarynę i studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem (można mikserem). Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zaganiamy ciasto dodając margarynę.
Dodajemy ulubione dodatki. Nabieramy łyżeczką ciasto i formujemy ciastka.
Pieczemy w 180 st C przez ok 20 minut.
Gotowe!
jakie śliczne, chętnie bym takie ciacho schrupała
takie domowe „pieguski” są super 🙂
dokładnie, domowe pieguski 🙂
Ekspresowe,śliczne i mam taka wizję: mleko sojowe…ciasteczka i poranna gazetka na tarasie:)
popieram 🙂