Nashi czyli gruszka chińska. Mi w smaku przypomina i jabłko i gruszkę. Najlepiej ją zjeść schłodzoną. Ale tym razem wykorzystałam ją do moich ulubionych babeczek. Wzmocniłam doznania smakowe odrobiną cynamonu. I teraz możecie sobie wyobrazić jak pięknie musiało pachnieć w całym domu gdy się piekły…
Składniki:
- 1 owoc nashi
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
Przygotowanie:
Wymieszać składniki suche i mokre osobno, połączyć razem.
Nashi dokładnie umyć. Nie obierałam ze skórki. Pokroiłam w małą kostkę. Wymieszałam z ciastem i cynamonem.
Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st C, ok 15 – 20 minut.
Gotowe!
ciekawi mnie ta cała nashi 🙂