Niedługo będziemy obchodzić Dzień Mamy. Moja propozycja to pomidory nadziewane twarożkiem, podane na szynce z rzodkiewką kwiatkiem. Oprócz tego pomidora można podać na śniadanie np w diecie Dukana. Zamiast szynki można użyć sera żółtego.
Składniki:
- 4 pomidory
- 12 plastrów szynki
- 4 rzodkiewki
- szczypior
- kubeczek serka wiejskiego
- pieczywo
- sól, pieprz
Przygotowanie:
RZODKIEWKA KWIATEK:
Wcześniej robimy kwiatka z rzodkiewki. Rzodkiewkę dokładnie myjemy, obcinamy końcówki. I z góry nacinamy. Wkładamy do miski z zimną wodą i do lodówki na ok 2 godz.
NADZIEWANY POMIDORY:
Pomidory dokładnie myjemy, ucinamy z góry „kapelusz”. Łyżką do melona wydrążamy środek.
Serek mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Faszerujemy nim pomidory.
Na talerzu układamy kromkę chleba. 3 plasterki szynki zwinięte w rulon. Układamy pomidora i na wierzch dajemy rzodkiewkę.
Można przyozdobić świeżą bazylią lub oregano.
Gotowe!
wiosenne pyszności 🙂