Przygotowanie tego obiadu jest bardzo proste a z talerza znika w mgnieniu oka. Sezon na szparagi się rozpoczął. Warto kupić świeżutkie i przygotować je samemu. Gotowanie szparagów wcale nie jest trudne. A smak o niebo lepszy od tych konserwowych. A do sosu można użyć zamiast tofu fileta z kurczaka. I lampka białego wina…
Składniki dla 2 osób:
- 500 g białych świeżych szparagów
- do gotowania szparagów: po 1/2 łyżeczki cukru, soku z cytryny, soli
- szklanka śmietanki kremówki lub innej, która się nie waży podczas gotowania (creme fine)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- 2 torebki ryżu
- 1 kostka tofu marynowanego
- 1 średnia cebula
Przygotowanie:
GOTOWANIE SZPARAGÓW
Bierzemy jednego do ręki i odłamujemy końcówkę. Złamie się w odpowiednim miejscu 🙂 Obieraczką do warzyw obieramy część włóknistą. Tak od połowy lub troszkę wyżej. Gotujemy najlepiej w wysokim wąskim garnku. Wlewamy wody aby sięgała do 1/3 wysokości szparagów. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Do gotującej się wody wkładamy szparagi, główkami do góry 🙂 Gotujemy ok 7-8 minut. Odcedzamy. Kroimy w 1 cm kawałki.
SOS:
Gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej smakuje biały.
Cebulę dusimy na maśle. Dodajemy śmietanki, przyprawy, można dodać innych, ulubionych do sosu śmietanowego. Dodajemy szparagi i pokrojone w kostkę tofu. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać mąkę wymieszaną w wodzie.
Przed podaniem można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, w zależności od gustu.
Smacznego!
podoba mi się takie połączenie!
Super!:)
ale pyszności
Pingback: Zupa krem szparagowa » Przepisy na zupy » Na Stole