Robiłam już kiedyś falafel. Ale miałam ogromną ochotę na kotlety sojowe. Wyszły przepyszne. Nadają się doskonale do fast foodów wegetariańskich. Na pewno przygotuję z ich udziałem jeszcze kilka potraw. Można też je zjeść bez makaronu, tylko z sosem szpinakowym 🙂
Składniki na kotleciki sojowe:
- 1 puszka soi w zalewie
- 1 zwykła bułka
- 1/2 czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- kasza manna
- bułka tarta
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta: tymianku, oregano, rozmarynu
dodatkowo:
- makaron spaghetti
- sos szpinakowy
Przygotowanie:
Zwykłą bułkę należy namoczyć i odcisnąć wodę. Soję odcedzamy i zgniatamy widelcem. Do tego dodajemy paprykę startą na tarce (grube oczka), zgnieciony ząbek czosnku, jajko, przyprawy. Zagęszczamy 1,5 łyżki kaszy manny. Jeśli jest za rzadkie można dodać trochę bułki tartej. Formułujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej (ja w pikantnej) i smażymy na rozgrzanym oleju. Z tego przepisu wyjdzie ok 15 kotlecików.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Sos szpinakowy można przygotować wg tego przepisu.
Makaron mieszamy z sosem i podajemy z kotlecikami.
Przepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2
Wspaniale wygląda a te kotlety sojowe – uwielbiam 🙂
fajne są te kotleciki 🙂