Zupa ze szparagów, szczególnie kremowa to niebo w gębie. Wiedzą o tym wszyscy Ci, którzy już taką jedli. Zupę przygotowuje się w kilka chwil. Jest doskonałą przystawką. I aż bym sobie teraz ją zjadła jeszcze raz… Polecam szczególnie białe szparagi. A dla niespodzianki można pokroić 1 szparaga i dodać do miseczki 🙂
Składniki dla 2 osób:
- 3/4 litra bulionu warzywnego (ja miałam z kostki ale można samemu ugotować)
- 500 g białych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 30%
- przyprawy
Przygotowanie:
Szparagi gotujemy tak samo jak tutaj. Wodę z gotowanie zostawiamy do bulionu warzywnego z kostki 🙂
Szparagi miksujemy.
Masło rozpuszczamy i mieszamy rózgą z mąką. Mieszając ciągle dolewamy bulion. Następnie mleko lub śmietankę (ja użyłam mleka). Gotujemy kilka minut.
Dodajemy zmiksowane szparagi. Doprawiamy do smaku. Ja tylko solą i pieprzem. Do dekoracji użyłam natki pietruszki.
Gotujemy ok 5 minut na małym gazie mieszając.
Smacznego!
podoba mi się jej delikatny kolor 🙂
Uwielbiam precyzyjne sformułowania, zwłaszcza w przepisach, typu 1/2 mleka lub smietanki. 1/2 czego, szklanki, litra czy czego? jeżeli smietanki to ilu %? W gotowaniu takie niepozorne szczegóły maja ogromne znaczenie dla efektu końcowego. Więc jak sie ktoś zabiera za podawanie przepisów to trzeba robic to rzetelnie.
Zwykłe przeoczenia, każdemu może się zdarzyć 🙂 Poprawione! Rodzaj śmietanki zostawiam do wyboru tak naprawdę to tylko dodatek.