Zupa krem szparagowa

Zupa krem szparagowa

  • 17 maja 2011

Zupa ze szparagów, szczególnie kremowa to niebo w gębie. Wiedzą o tym wszyscy Ci, którzy już taką jedli. Zupę przygotowuje się w kilka chwil. Jest doskonałą przystawką. I aż bym sobie teraz ją zjadła jeszcze raz… Polecam szczególnie białe szparagi.  A dla niespodzianki można pokroić 1 szparaga i dodać do miseczki 🙂

Składniki dla 2 osób:

  • 3/4 litra bulionu warzywnego (ja miałam z kostki ale można samemu ugotować)
  • 500 g białych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2  szklanki mleka lub śmietanki 30%
  • przyprawy

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy tak samo jak tutaj.  Wodę z gotowanie zostawiamy do bulionu warzywnego z kostki 🙂

Szparagi miksujemy.

Masło rozpuszczamy i mieszamy rózgą z mąką. Mieszając ciągle dolewamy bulion. Następnie mleko lub śmietankę (ja użyłam mleka). Gotujemy kilka minut.

Dodajemy zmiksowane szparagi. Doprawiamy do smaku. Ja tylko solą i pieprzem. Do dekoracji użyłam natki pietruszki.

Gotujemy ok 5 minut na małym gazie mieszając.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

kremowa zupa szparagowa


3 Comments

  1. donia

    Uwielbiam precyzyjne sformułowania, zwłaszcza w przepisach, typu 1/2 mleka lub smietanki. 1/2 czego, szklanki, litra czy czego? jeżeli smietanki to ilu %? W gotowaniu takie niepozorne szczegóły maja ogromne znaczenie dla efektu końcowego. Więc jak sie ktoś zabiera za podawanie przepisów to trzeba robic to rzetelnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *