Te ciasteczka kokosowe z czereśniami można przygotować w 30 minut. Warto je zrobić z rana póki nie jest jeszcze tak gorąco. Pasują idealnie do kawy i herbaty, a w szczególności lemoniady czy innych napojów orzeźwiających.
Składniki na kilkanaście ciastek z czereśniami:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g masła
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- szczypta soli
- garść czereśni bez pestek
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych + do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz czereśni mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Może nam się wydawać, że jest za tłuste.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na wyłożoną papierem blachę, zachowując spore odległości między ciastkami. Urosną.
W każdą kulkę wciskamy czereśnię bardzo lekko spłaszczając. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pieczemy ok 15 minut w 180 st C. Po upieczeniu należy odczekać 5 minut aż przestygną.
Gotowe!
Uwielbiam takie przepisy, szybkie , smaczne i efektowne. Ciasteczka wyglądają przepysznie !
cudne te ciasteczka, na czereśnie w ciastkach bym nie wpadła 🙂
fajnie tak zatopione owoce w ciasteczkach 🙂
Pyszne ciasteczka – uwielbiam czerwśnie 🙂
Kokos i czereśnia? Super 🙂
są fantastyczne!
Świetne ciasteczka!
Czyli fingerprintsy w najlepszym wydaniu.. z kokosem muszą być rozkoszne.. 🙂 Pychota 🙂