Kotlety z tuńczyka przygotowałam jako zamiennik mielonych. Doskonała propozycja dla osób na diecie Dukana. Można je podać do młodych ziemniaków z surówką. Mi najlepiej smakują jak samodzielne danie i zazwyczaj robię je na luch. Wyśmienite s sosem bolońskim.
Składniki na ok 5 – 6 kotletów z tuńczyka:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (odcedzona)
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu. Najlepiej zarumienić z obu stron i dolać 1/2 szklanki wody i dusić na mniejszym ogniu aż kotlety będą dobre w środku.
uwielbiam je i ostatnio coraz częściej jem na obiad ;P