Makaron Tagliatelle z truskawkami

Makaron Tagliatelle z truskawkami

  • 2 czerwca 2011

Propozycja na upalny dzień, gdy trzeba coś zjeść ale stanie przy kuchence jest zbyt męczące. Makaron Tagliatelle albo wstążki pasuję idealnie do truskawek. Przygotowanie jest banalnie proste.  Polecam podać z lemoniadą truskawkową.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 – 3 gniazda makaronu Tagliatelle
  • ok szklanki posiekanych truskawek
  • 1/2 łyżki masła
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • serek mascarpone

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy truskawki i cukier. Owoce lekko zgniatamy łyżka, dodajemy sok z cytryny i dusimy na średnio – małym ogniu ok 15 – 20 minut.  Jak utworzy się zadowalająca konsystencja, lekko studzimy.  Połowę mieszamy w miseczce z serkiem mascarpone i następnie z połową makaronu.

Na talerzu układamy część makaronu „czystą”, na środek układamy makaron wymieszany z truskawkami i polecamy pozostałą częścią truskawek z patelni.

Smacznego!

Makaron Tagliatelle z truskawkami Przepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2


1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *