Propozycja na upalny dzień, gdy trzeba coś zjeść ale stanie przy kuchence jest zbyt męczące. Makaron Tagliatelle albo wstążki pasuję idealnie do truskawek. Przygotowanie jest banalnie proste. Polecam podać z lemoniadą truskawkową.
Składniki na 1 porcję:
- 2 – 3 gniazda makaronu Tagliatelle
- ok szklanki posiekanych truskawek
- 1/2 łyżki masła
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru
- serek mascarpone
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy truskawki i cukier. Owoce lekko zgniatamy łyżka, dodajemy sok z cytryny i dusimy na średnio – małym ogniu ok 15 – 20 minut. Jak utworzy się zadowalająca konsystencja, lekko studzimy. Połowę mieszamy w miseczce z serkiem mascarpone i następnie z połową makaronu.
Na talerzu układamy część makaronu „czystą”, na środek układamy makaron wymieszany z truskawkami i polecamy pozostałą częścią truskawek z patelni.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2
letnie orzeźwienie.
wspaniały makaron. słodko i wakacyjnie.