Już długo za mną chodziły truskawki na ostro a konkretnie z chili. Przepis zainspirowany pozytywna kuchnią. Pyszny makaron z truskawkami i chili, ostry ale jednocześnie truskawkowy – słodki. Warto go spróbować. Proponuję również zaopatrzyć się w coś do picia.
Składniki na 2 porcje makaronu z truskawkami i chili:
- 400 g makaronu
- 2 szklanki truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżka masła
- 1 czerwona papryczka chili
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Chili można pokroić w całości w talarki, dusimy na maśle. Dalej dodajemy 1,5 szklanki zmiksowanych truskawek. Reszta do dekoracji. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
Dodajemy mleko, ocet balsamiczny, kakao, mieszamy i dalej gotujemy przez chwilę.
Makaron układamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym, ozdabiamy truskawkami.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2
Tak juz chyba od dwoch dni mysle, czy moje pociechy zjedza typowo polskie danie: makaron z truskawkami! 🙂 Tyle, ze w wersji prostej i jasnej, bez chilli na pewno :):):) A Twoja, taka bardziej dorosla bardzo mi sie podoba 🙂
Dzięki Kasiu, robiłam też makaron z truskawkami „łagodny” 🙂