Naleśniki a la Gundel

Naleśniki a la Gundel

  • 6 czerwca 2011

Mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsze naleśniki a la Gundel jakie jadłam w tym roku.  Od razu powiem, że skorzystałam z przepisu pieprz czy wanilia. Recepturę zapisuję na dłużej, żaden naleśnik się nie przypalił. Polecam ten pyszny deser Gundel rodem z Węgier.

Naleśniki a la Gundel przepis:

naleśniki z przepisu Pierre Herme’a

  • 2 jajka
  • 10g masła (roztopionego)
  • 100g mąki
  • ½ łyżeczki miałkiej soli
  • 250 ml pełnotłustego mleka
  • 30 ml (2 łyżki) wody

nadzienie:

  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • śmietana 30% – 4, 5 łyżek
  • skórka z cytryny lub pomarańczy
  • 2 łyżki rumu (bez alkoholowo – kilka kropel olejku rumowego)
  • cukier do smaku
  • garść rodzynek (sparzonych)

Przygotowanie:

Przygotować ciasto ze wszystkich składników na naleśniki. Odstawić na co najmniej 30 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Tylko przed pierwszym razem natłuściłam patelnie. Smażyć cieniutkie naleśniki.

Masę należy przygotować z wszystkich składników. Dodać cukru do smaku, może być cukier puder.

Naleśniki smarować cienką warstwą nadzienia. Złożyć w serwetkę lub rulon. Można je przesmażyć na maśle z obu stron na patelni (szybciej) lub zapiec w piekarniku. Podać polane sosem czekoladowym.

Naleśniki a la Gundel gotowe! Mniam….

Smacznego!

nalesniki a la gundel (z masa orzechowa)

nalesniki a la gundel (z masa orzechowa) Gundel palacsinta

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *