Jedna z moich ulubionych sałatek. Spotkałam się już z kilkoma jej wersjami. Doskonale pasuje na imprezę, śniadanie czy kolację. Można ją też podać np. z pieczonym filetem kurczaka lub mięsem z grilla. Jest łatwa w przygotowaniu i szybko znika.
Składniki na dużą miskę:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- słoiczek ogórków konserwowych (ja użyłam meksykańskich)
- 1 papryka czerwona
- 400 g żółtego sera w plasterkach
- 200 g suchego makaronu (np. kolanka)
- majonez
- musztarda
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu, jeszcze ciepły można przemieszać z łyżką oliwy czy oleju.
Paprykę, ogórki i ser kroimy w paseczki, najlepiej cienkie. Kukurydzę i fasolę odcedzamy.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, dodając ok 1 – 2 łyżek majonezu i 1 łyżeczkę musztardy. Przechowywać w lodówce.
Można podać z mięsem lub bagietką.
Przepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2