Wiadomo gdy nadchodzi lato, a dziś pierwszy dzień, robimy pierogi z owocami sezonowymi, można tu wymienić prawie wszystkie. Zrobiłam smaczne pierogi z czereśniami ale dodatkowo jest podsmażyłam na maśle. Mmm… pychotka.
Składniki na 2 porcje pierogów z czereśniami:
- 500 g mąki
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ok 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 duże garście wydrylowanych czereśni
- cukier puder
- masło
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą i żółtkiem. Zagniatamy ciasto ok 2 minuty, stopniowo dodając gorącą wodę. Na koniec dodajemy olej i dalej zagniatamy. Przykrywamy ściereczką na ok 15 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i z każdej po kolei wałkujemy krążki.
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju.
Lepimy pierogi z czereśniami. Ja wkładałam 2 połówki.
Gotujemy ok 2 -3 minut od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów. Najlepiej samemu sprawdzić czy są gotowe.
Odcedzamy i podsmażamy na maśle. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
pierogi z owocami są takie pyszne!