Kolejna propozycja dania jednogarnkowego. Tym razem przygotowałam leczo z fasolką szparagową. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i długo czekać nie trzeba. Warto przygotować z dwóch porcji, na drugi dzień jest o wiele smaczniejsza.
Składniki na leczo z fasolką szparagową dla 2 osób:
- 3 średnie cukinie (obrane, pokrojone w talarki)
- 1 duży bakłażan (pokrojony w półtalarki)
- 1 czerowona papryka (pokrojona w paski)
- 1 duża cebula (pokrojona w w kostkę)
- 2 pomidory
- 1 marchewka (pokrojona w talarki)
- 2 garście żółtej fasolki szparagowej
- przyprawy: sól, pieprz, chili, majeranek, lubczyk
- olej
- kostka warzywna
Przygotowanie:
W średnim garnku, na oleju szklimy cebulę. Dodajemy cukinie i dusimy ok 5 minut. Dodajemy bakłażana i dusimy ok 10 – 15 minut. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę, marchewkę i pomidory (pokrojone w kostkę). Dodaję wywar warzywny. Całość dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z pieczywem.
Jeśli chcemy mieć wersję mięsną można dodać podsmażoną kiełbasę.
podoba mi się taka wersja leczo:)