Makaron z cukinią i oliwkami

Makaron z cukinią i oliwkami

  • 29 lipca 2011

Kolejna wersja cukinii z patelni. Tym razem przygotowałam ją na ostro i dołożyłam oliwek. Tak jak w poprzednim przepisie na cukinie z kurczakiem, dodałam odrobinę papryki. Danie świetnie się sprawdza w upalne dni lata jak i te odrobinę chłodniejsze. Jeśli cukinia jest ładna to ją nie obierajmy.

Składniki na 2 porcje makaronu z cukinią i oliwkami:

  • 1 cienka cukinia (2 mniejsze, pokrojone w talarki)
  • ok 1/3 strąka czerwonej papryki ( słupki)
  • garść oliwek zielonych
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, sos Worcestershire
  • 2 porcje makaronu (np. kokardki)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cukinie, solimy. Gdy cukinia będzie miękka dodajemy paprykę i smażymy kilka minut. Następnie przyprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, al dente. Odcedzamy i mieszamy z cukinią w patelni. Przekładamy na talerze i posypujemy oliwkami.

Smacznego!

makaron z cukinia na ostro

Przepis bierze udział w akcji VIVA la pasta! 2 i Cukinia 2011

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>