Na pewno znacie taką wersję sałatki. Jest super szybka, lekka i można ją podać na obiad 🙂 Ja zrobiłam wersję z szynką i z tofu, obie były smaczne. A do sałatki warto podać grzanki. Ja podałam dodatkowo z sosem tysiąca wysp. Świetnie do takiej sałatki pasuje grillowany filet z kurczaka.
Składniki na 3 porcje sałatki letniej:
- główka sałaty lodowej
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 zielony ogórek
- 4 łyżki kukurydzy słodkiej
- garść ziaren słonecznika
- sos vinaigrette
- 1 kostka marynowanego tofu lub 1,5 cm plaster polędwicy sopockiej
- 200 g sera żółtego wędzonego
- 1 pokrojona bagietka
Przygotowanie:
Sałatkę najlepiej podać już wyporcjowaną na dużych talerzach.
Sałatkę rwiemy lub kroimy w wstążki. Paprykę i ogórka kroimy w słupki.
Tofu lub polędwicę kroimy w kostkę (1/2 cm).
Na talerzu układamy sałatę, dodajemy paprykę, ogórka, łyżkę kukurydzy i kostkę.
Ser można zwinąć w ruloniki i udekorować sałatkę albo pokroić w paseczki.
Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy sosem.
Podajemy z grzankami.
Smacznego!
Ślicznie podana. Kocham takie sałatki;)
Lubię takie sałatki 🙂 zwłaszcza zabrane w pudełku do pracy 🙂