Do końca jeszcze do dyni nie jestem przekonana ale kremowa zupa z mlekiem kokosowym i te babeczki są na prawdę bardzo smaczne. Przygotowałam je z surowej tartej dyni. Babeczki wyszły mokre i ciężkie ale szybko zniknęły. Idealne do kawy albo herbatki 🙂
Składniki na 6 babeczek:
- prawie cała szklanka mąki
- 1/3 szklanki startej dyni
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki imbiru i tyle samo cynamonu
- 1/4 szklanki oleju lub masła
- 1 łyżka rodzynek
- szczypta soli
- ziarna słonecznika do posypania
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
W osobnych miskach mieszamy składniki mokre i suche. Łączymy je i dodajemy dynię. Ciasto dzielimy do foremek, do 2/3 wysokości. Posypujemy słonecznikiem.
Pieczemy ok 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Gotowe!
Chętnie zjadłabym taką babeczkę na śniadanie;)
ale one są fajne!
wspaniale zdjęcia