Barszcz czerwony – czysty

Barszcz czerwony – czysty

  • 16 września 2011

Barszcz czerwony czysty to zupa z buraków, którą można podać z pierogami albo na wigilijny stół. Taki barszczyk czysty można również zaserwować do krokietów mięsnych albo krokietów z kapustą i grzybami. Smaczny i prosty w wykonaniu.

Składniki na barszcz czerwony czysty:

  • 3 duże buraki
  • 1 litr bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Buraki obieramy, płuczemy i kroimy w talarki. Kilka plasterków zostawiamy na koniec gotowania barszczu.
Do gotującego się bulionu ( u mnie warzywny) dodaję buraki i 1 łyżę octu. Gotuję kilka minut i dodaję liście laurowe i ziela angielskie. Do smaku dodaję resztę octu. Ewentualnie można przyprawić pieprzem albo lubczykiem (czy sosem sojowym). Gotujemy aż buraki będą miękkie.
Na koniec dodajemy odstawione plasterki buraka aby jeszcze dodały koloru.
Smacznego!
barszcz czysty wigilijny

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>