Barszcz ukraiński w wersji prostej i szybkiej. Bardzo smaczny, syty i nadaje się na jesienny obiad. Można śmiało użyć mrożonej fasolki żółtej albo zielonej. A śmietanę można zamienić na mleko. Jeśli nie mamy octu to można użyć sok z cytryny.
Składniki na barszcz ukraiński:
- 600 ml bulionu (u mnie warzywny)
- 2 duże buraki
- włoszczyzna (1 marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora; obrane i pokrojone)
- 3 duże ziemniaki (pokrojone w kostkę)
- 200 g fasolki szparagowej
- 150 g białej kapusty (posiekanej)
- 1 listek laurowy
- 1 ziele angielskie
- sól, pieprz,
- ocet balsamiczny (lub octu) – d0 smaku
- 1/2 szklanki śmietany do zup
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Buraki obieramy, kroimy na 4 i w plasterki. Buraczki można też zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, wg gustu. Jeśli wybieramy plasterki to można 2 odłożyć i dodać na sam koniec gotowania zupy, doda jeszcze koloru.
Do gorącego bulionu wrzucić włoszczyznę i ziemniaki, gotować przez 5 minut. Dodać fasolkę i kapustę gotować kolejne 5 minut. Dodać buraczki i ocet balsamiczny (doda smaku i zatrzyma kolor czerwony).
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę do garnka albo już na talerz. Udekorować natką pietruszki.
Smacznego!