Ciasto biszkoptowe można wykorzystać do tortów lub ciast z galaretką. U mnie galaretka z żelatyny nie wchodzi w grę więc coś innego. Taki szybki biszkopt z owocami. Tym razem kończące się już maliny. Ale mogą to być również truskawki czy jagody. I koniecznie posypcie cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 3/4 szklanki malin (opłukanych i osuszonych)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na pianę z dodatkiem szczypty soli, pod koniec dodajemy cukier i po 1 żółtku, ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. I już łyżką albo łopatką delikatnie mieszamy z masą białkową.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie keksówka). Przekładamy ciasto do formy.
Maliny oprószamy mąką i układamy na wierzch. Prawdopodobnie biszkopt nie wyrośnie aż tak bardzo a owoce opadną. Jednak ma być to szybki deser, z którym można podać np. lody.
Ciasto pieczemy ok 30 minut, w 180 st C. Powinno się zarumienić, można też wykorzystać metodę suchego patyczka.
Gotowe!
Piękne. 🙂 Kocham wszystko co malinowe. 🙂
Proste jest niezawodne. A biszkopt i maliny takie są. Mniam! 🙂
zjadłabym takie słodkości na drugie śniadanie.