Smaki jesieni, gruszki, żurawina, imbir, brązowy cukier. Te babeczki zrobiłam na szybko i wyszły całkiem dobre. Słodka gruszka i lekko kwaśna żurawina dobrze współgrają. Oczywiście można je zjeść do kawy czy herbaty albo na 2 śniadanie czy podwieczorek.
Składniki na 6 babeczek:
- niepełna szklanka mąki
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/2 gruszki (pokrojona w kostkę)
- 1 – 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mieszamy mąką z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie mieszamy ze sobą resztę składników. Na koniec dodajemy owoce i mieszamy.
Przekładamy do foremek na 2/3 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 st C przez ok 20 – 25 minut.
Gotowe!
Przepis bierze udział w akcjo Gruszkowo!
I nastało szaleństwo kulinarne z gruszką w roli głównej;)śliczne babeczki!
takie jesienne 🙂
Bo jesień nie musi być smutna 🙂
Ciekawy blog, dzięki za artykuł i zapraszam zainteresowanych doo mnie :
)
Heree is my blog post … kawa ziarnista