To moje pierwsze spotkanie z dynią i jestem mile zaskoczona. Smakowita kremowa zupa z pieczonej dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Idealna na jesienne obiady. Rozgrzewająca i sycąca. A robiliście mleko kokosowe w domu samodzielnie? Powiem, że warto się pokusić.
Skłądniki dla 2 osób:
- 300 g pieczonej dyni*
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml bulionu
- 150 ml zmiksowanych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: szczypta trawy cytrynowej, kolendry, imbiru, soli, pieprzu, chilli
* PIECZONA DYNIA: dynię kroimy na mniejsze części razem ze skórką i pestkami, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st C przez ok 20 minut. Po tym czasie łyżką łatwo oddzielimy miąższ od skórki.
_
Przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem, roztapiamy 1 łyżkę masła. szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki dynię. Mieszamy przez chwilę.
Dodajemy mleko kokosowe, pomidory, bulion i gotujemy przez 5 minut.
Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 – 10 minut.
Odstawiamy zupę i miksujemy. Podajemy. Można udekorować czerwonym pieprzem.
Polecam!
Świetna wersja tradycyjnej zupy dyniowej 🙂
150ml zmiksowanych pomidorów to będzie tak ok szklanki?