Kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

  • 11 września 2011

To moje pierwsze spotkanie z dynią i jestem mile zaskoczona. Smakowita kremowa zupa z pieczonej dyni z dodatkiem mleka kokosowego. Idealna na jesienne obiadyRozgrzewająca i sycąca. A robiliście mleko kokosowe w domu samodzielnie? Powiem, że warto się pokusić.

Skłądniki dla 2 osób:

  • 300 g pieczonej dyni*
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu
  • 150 ml zmiksowanych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: szczypta trawy cytrynowej, kolendry, imbiru, soli, pieprzu, chilli
PIECZONA DYNIA: dynię kroimy na mniejsze części razem ze skórką i pestkami, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st C przez ok 20 minut. Po tym czasie łyżką łatwo oddzielimy miąższ od skórki.
_

Przygotowanie:

W rondelku z grubym dnem, roztapiamy 1 łyżkę masła. szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki dynię. Mieszamy przez chwilę.

Dodajemy mleko kokosowe, pomidory, bulion i gotujemy przez 5 minut.

Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 – 10 minut.

Odstawiamy zupę i miksujemy. Podajemy. Można udekorować czerwonym pieprzem.

Polecam! 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>