Takie małe i pyszne mini tartaletki z kruchego ciasta, z kremem mascarpone i malinami. Maliny można zastąpić truskawkami, jagodami czy czarną borówką. Pasują idealnie na deser albo zwyczajnie do kawy lub herbaty. Babeczki najlepiej podać schłodzone.
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 małe jajko
- 150 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- maliny
Przygotowanie:
Jak zrobić kruche ciasto: z mąki, cukru, masła i jajka zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 30 minut.
Następnie włączamy piekarnik na 180 st C. Wyciągamy ciasto z lodówki (połowę najlepiej) i wałkujemy i wypełniamy foremki. Nakłuwamy widelcem i wypełniamy folią aluminiową z grochem. Mi wyszło 20 sztuk małych tartaletek. Pieczemy 10 minut z grochem i 5 minut bez. W trakcie pieczenia trzeba folię z grochem zabrać.
Spody muszą ostygnąć a w między czasie myjemy maliny i przygotowujemy krem mascarpone. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem a na koniec dodajemy serek. Krem można rozprowadzić łyżeczką ale lepiej jest użyć worka. Dekorujemy malinami.
Można gościom!
Pysznie te babeczki wyglądają 🙂
maliny i kremowe mascarpone..cudownie!
Pięknie proste babeczki – dzisiaj je przygotuję 🙂
pieknie Ci wyszły, uwielbiam tartaletki 🙂
są pyszne! jadłam!