Bardzo lubię makaron z takimi sosami na bazie śmietanki. Może być nawet śmietanka o najniższej zawartości tłuszczu ważny jest ten smak. A dziś ten smak został wzbogacony o dynię i parmezan. Najlepiej smakuje jak wymieszamy makaron w patelni i dopiero nałożymy na talerz.
Składniki na 2 porcje makaronu z dynią i parmezanem:
- 2 porcje makaronu (spaghetti, tagliatelle, papardelle)
- 200 ml śmietanki 18%
- 200 g surowej dyni (mała kosteczka)
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz
- natka pietruszki ( do dekoracji)
- 2 – 3 łyżki masła
- 2 – 3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulkę i dodajemy kosteczki dyni, smażymy na małym gazie aż dynia będzie miękka.
Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy ser i mieszamy. Odstawiamy.
Makaron można wymieszać na patelni albo podać na talerz i polać sosem. Udekorować natką.
Smacznego!
Bardzo ciekawa propozycja. Z dynią nie jadłam makaronu…warto spróbować 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Dynia stoi u mnie w kuchni i czeka na pomysły…