Wyśmienity deser malinowy z mascarpone. Uważam, że ten duet pasuje do siebie idealnie. Myślę, że do takich deserów tiramisu można wykorzystać różne gatunki owoców. W sezonie maliny, więc warto się skusić. Zamiast świeżych owoców można też użyć mrożonych.
Składniki na 2 porcje deseru:
- 120 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- np. 1 śmietanfix
- małe okrągłe biszkopty
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 200 g malin
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Maliny miksujemy blenderem i mieszamy z cukrem.
Mascarpone mieszamy ze śmietanką i śmietanfixem.
Na dno pucharków układamy 1 warstwę namoczonych biszkoptów. Dzielimy masę serową miedzy pucharki tak żeby 1/3 jeszcze została.
Układamy 2 warstwę biszkoptów. Masę serową mieszamy z połową zmiksowanych malin i całość dzielimy na pucharki.
Układamy 3 warstwę biszkoptów i na wierzch dajemy pozostałe maliny.
Deser chłodzimy min 2 godz przed podaniem.
Dekorujemy listkami mięty i kilka malinami.
Gotowe!
maliny i mascarpone – niebo w gębie! no i wygląda bosko 🙂