Muffinki z makiem i rodzynkami

Muffinki z makiem i rodzynkami

  • 7 września 2011

Takie muffiny z niebieskim makiem i rodzynkami mogą być dobrą alternatywą dla drożdżówek albo makowca. Do babeczek maku nie trzeba mielić. Doskonale pasują do czarnej herbaty lub kawy.

 

Składniki na przygotowanie 6 mufiinek z niebieskim makiem i rodzynkami:

  • niepełna szklanka mąki
  • 30 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • dodatkowo: 2 łyżki niebieskiego maku i garść rodzynek

Przygotowanie:

W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Łączymy je ze sobą i mieszamy z makiem i rodzynkami.

Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek w formie do 2/3 wysokości. Można wierzch lekko posypać makiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st C ok 20 minut.

Gotowe!

muffiny z niebieskim makiem i rodzynkami

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>