Dziś przepis na ciasto bananowe albo chlebek bananowy z dodatkiem suszonej żurawiny, która sprawia, że ciasto bananowe nie jest aż tak słodkie. Dla mnie to są zdecydowanie jesienne klimaty. Przepis na ciasto już nie jeden wykorzystałam i udało mi się zrobić aby nie wyszedł zakalec i urosło.
Ciasto bananowe przepis:
- 50 cukru pudru
- 50 g masła roztopionego
- 1,5 szklanki maki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- garść suszonej żurawiny
- 3 banany
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 st C.
Ubić białka z solą na pianę, dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodajemy po trochę mąkę i mieszamy na mniejszych obrotach miksera, dodajemy też przestudzone masło.
Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem. Posypać cynamonem i wymierzać z ciastem, używając łyżki. Dosypać żurawiny.
Ciasto przełożyć do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia).
Piec ok 45 minut 1 80 st C i jeszcze 15 – 20 w 165 st C.
Ciasto studzić na kratce.