Figi przepisy

Figi przepisy

  • 6 października 2011

Figi mają dość specyficzny smak i trzeba się do nic samodzielnie przekonać. Wypróbować z czym nam pasują najlepiej. Ja zabrałam się najpierw za desery z figami. Te najprostsze żeby się nie zrazić. Dżem figowy, który pasuje dobrze do naleśników i do pieczywa oraz figi pieczone.

Dżem z fig przepis:

wersja 2 osobowa do zjedzenia od razu:

  • 2 figi czarne
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny
*wersja słoikowa na zimę (2 x 400 ml): 
  • 1 kg czarnych fig
  • 150 ml wody
  • 60 ml soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • 500 g cukru

Przygotowanie dżemu figowego:

Figi delikatnie umyć i osuszyć. Pokroić każdą na 8 części. Przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać pozostałe składniki. Pozostawić na min 1 – 2 godz. Wtedy skórka zmięknie.

Następnie owoce zagotować i smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do dżemu można dodać cynamon do smaku. Otartą skórkę z pomarańczy.

Dżem przełożyć wyparzonych do słoików. Szczelnie zakręcić. Odwrócić i poczekać aż ostygną. Można dżem dodatkowo zapasteryzować.

Naleśniki z dżemem figowym przepis:

  • wykonać naleśniki wg przepisu PH
  • przygotować dżem dla 2 osób z przepisy powyżej

Figi pieczone przepis:

  • 4 figi czarne
  • 2 łyżki czerwonego wina lub sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • cynamon
  • 1 łyżka miody lub cukru
  • jogurt naturalny (dla łakomczuchów śmietanka)

Przygotowanie: 

Figi delikatnie umyć i osuszyć. Naciąć do połowy na 4 i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać wino lub sok z cytryny. Do każdej dodać masła, miodu, szczyptę cynamonu. Piec ok 15 minut w 180 st C. Podać z powstałym sosem i jogurtem lub śmietanką.

*przepis pochodzi z książki SAC


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *