Przy okazji eksperymentów kulinarnych z żurawiną zapraszam również do uczestnictwa w Różowym Tygodniu. Akcja słuszna i popieram ją całkowicie. Dziś przepis na konfiturę żurawinową, ze świeżej żurawiny, która niespodziewanie znalazłam na ryneczku. Konfitura nadaje się doskonale do podania z mięsem.
Konfitura żurawinowa przepis:
jest to ilość dobra do podania na stół lub dla 2 – 3 osób
- 100 g świeżej żurawiny
- cukier
- woda
- szczypta imbiru
- odrobinka chilli
- 1 łyżka rodzynek i suszonej żurawiny
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Najlepiej w małym rondelku przygotować konfiturę. Przepłukaną żurawinę wrzuć do rondla. Dodać ok 1/3 szklanki wody, 1 łyżki cukru, resztę składników i na średnim ogniu smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mieszając od czasu do czasu. Ilość wody i cukru jest zależna od naszych upodobań. Gęściejsza do podania od razu a troszkę mnie na później.
Jeśli wykonujecie z większej porcji żurawiny można również dorzuć 1 goździka.
Gotowe!
Dziękuję za przyłączenie się do Różowego tygodnia a żurawina jest niezwykle zdrowa i smaczna , wiec warto ją promować :)U nas stosujemy ją zarówno do słodyczy jak i mięs 🙂 Miłego dnia !
Pyszności taka konfiturka 🙂
Cudna konfitura! To moje marzenie ! Piękna i zdrowa, uwielbiam:)
Pozdrawiam.