Konfitura żurawinowa

Konfitura żurawinowa

  • 12 października 2011

Przy okazji eksperymentów kulinarnych z żurawiną zapraszam również do uczestnictwa w Różowym Tygodniu. Akcja słuszna i popieram ją całkowicie.  Dziś przepis na konfiturę żurawinową, ze świeżej żurawiny, która niespodziewanie znalazłam na ryneczku. Konfitura nadaje się doskonale do podania z mięsem.

Konfitura żurawinowa przepis:

jest to ilość dobra do podania na stół lub dla 2 – 3 osób

  • 100 g świeżej żurawiny
  • cukier
  • woda
  • szczypta imbiru
  • odrobinka chilli
  • 1 łyżka rodzynek i suszonej żurawiny
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Najlepiej w małym rondelku przygotować konfiturę. Przepłukaną żurawinę wrzuć do rondla. Dodać ok 1/3 szklanki wody, 1 łyżki cukru, resztę składników i na średnim ogniu smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mieszając od czasu do czasu. Ilość wody i cukru jest zależna od naszych upodobań. Gęściejsza do podania od razu a troszkę mnie na później.

Jeśli wykonujecie z większej porcji żurawiny można również dorzuć 1 goździka. 

Gotowe! 

konfitura zurawinowa

Rozowy tydzien Zaproszenie

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *