Pomysł zaczerpnięty od dorotuś ale same rożki francuskie z jabłkami robiłam już kilka razy. I wg mnie należy zmniejszyć ilość cukru. Dodatkowo zamieniłam tam rodzynki na żurawinę. Oczywiście same ciasta są mega pyszne. Bardzo szybkie i na prawdę proste. W sam raz na II śniadanie lub deser.
Rożki francuskie z jabłkami przepis:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (u mnie 270 g)
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Przygotowanie:
Wyjąć ciasto francuskie aby miało temp. pokojową.
Nagrzać piekarnik na 200 st C.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać mąkę cynamon, żurawinę i wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 kwadratów. Brzegi posmarować jajkiem. Na środek nałożyć farsz i złożyć w trójkąt. Docisnąć brzegi widelcem. Wysmarować wierzch jajkiem i zrobić na środki trzy otworki wentylacyjne.
Przełożyć na blaszkę i piec ok. 20 minut aż się ładnie zarumienią. Po wyciągnięciu blachy z piekarnika, rożki polukrować.
Gotowe!
schrupalabym takie pychotki ze smakiem:)
Takie wypieki z ciasta francuskiego są proste i efektowne, sama często z nich korzystam:) Pozdrawiam!
Kurcze straszną mam na nie teraz ochotę a im dłużej patrze tym coraz bardziej jestem głodna 🙂
Takie rożki robi się w 35 minut 🙂