Przepis na szarlotkę sypaną jest bardzo prosty i szybki. Ciasto wychodzi idealne. Doskonałe na niedzielny deser, koniecznie z gałką lodów waniliowych. Szarlotka smakuje doskonale zaraz po wyjęciu z piekarnika ale następnego dnia jest równie smaczna do kawy lub herbaty…
Szarlotka sypana przepis (śr 24 cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 1 czubata szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łaska łyżeczka sody
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g masła
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 185 st C.
Jabłka obierać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem. Podzielić jabłka na 2 części. (u mnie jabłek było 1,7 kg)
Resztę suchych składników wymieszać ze sobą. Podzielić suche na 3 części. Tortownicę wysmarować masłem.
I rozsypać
- pierwszą część suchych składników
- 1 część jabłek
- 2 cześć suchych składników
- 2 część jabłek
- 3 część suchych składników
Na wierzch zetrzeć na tarce, na grubych oczkach masło. Wstawić do piekarnika.
Piec ok 60 minut. Wierz powinien być rumiany.
Smacznego!
robiłam kilkakrotnie. Jest rewelacyjna i zawsze się udaje 🙂 Genialne, apetyczne zdjecia 🙂
Właśnie wczoraj szperałam w moich przepisach i trafiłam na sypaną szarlotkę. Przepis przeleżał nietknięty przez chyba 5 lat. A dziś szarlotka jest u Ciebie. Uwielbiam takie sytuacje. Dzięki 🙂
robiłam zimą, jest pyszna i tak szybko się ją robi:)
Wyglada bardzo kuszaco. Takiej szarlotki jeszze nie jadlam.
no pewnie, że równe dobrze 🙂 ale się zgrałyśmy 🙂